SZÁSZ RAMÓNA

Szász Ramóna

Szász Ramóna

Vezető vagy menedzser?

2021. január 26. - Szász Ramóna IBELC

 

 

Vezető vagy Menedzser?

 

 

Képzeld most el, hogy mindannyian valahol egy dzsungel közepén vagyunk, és meg kell találnunk, hogyan lehet kijutni. Nos, ami a legtöbb szervezetben történik, az az, hogy mindenki a földön téblábol, bozótvágóikkal a kezükben, és csak aprítják a dzsungelt, keresve, merre a csudába is van a kiút. Sok vezető úgy gondolja, hogy ott kellene lennie lent a földön, a dzsungel alján, az embereivel együtt vágva a sűrűt. A probléma azonban az, hogy ha mindenki a földön van a sűrű dzsungelben, senki sem láthatja, melyik irányba kell haladni. Mindenki ugyanazon a helyen van.

Kommunikációs tréningjeim keretében több száz órát beszélgetek olyan, vezető pozícióban levő személyekkel, akik mélységeiben tárják elém cégük vezetési koncepcióját, működését, kérdéseit.

A definíció szerint a vezető állítja fel és definiálja a szervezet vagy csapat vízióját, látását. Világos végcélt és eredményeket állapít meg, és saját példájával mutatja be csapata tagjainak, miként járulhatnak hozzá a szervezet általános sikeréhez. Lényegében a vezető abba az irányba mutat, amelybe a tagoknak menniük kell, más szavakkal, arról gondoskodik, hogy az emberek tudják, merre tartanak.

 

Olyan vezetőre van szükség, aki felmászik a fa tetejére, a dzsungel legmagasabb fájára, és ott szerte néz, felméri a dzsungel méretét, és megtalálja a leggyorsabb vagy legjobb kiutat. Ezután az kell, hogy mutassa meg a dzsungel alján levő embereknek a helyes irányt. Aztán természetesen ő is leereszkedhet, hogy segítsen a csapatnak előrelépni, de ettől még szükségünk van a vezetőre fenn a fa tetején, hogy mindenki összehangoltan segítse az előrehaladást.

 

És itt lép be a képbe a menedzser. Karrier coaching üléseimen többször napvilágot lát, hogy személyiségjegyeik és intelligencia/gondolkozási típusuk alapján kiváló szervező, motiváló, instruáló emberek nem érzik magukat vezető egyéniségeknek, miközben nagyszerűen betöltik a menedzseri feladatokat. Ez azért lehetséges, mert valójában a menedzser az, aki a vezető látását lebontja egészen konkrét lépésekre, a megfelelő területre vonatkozó instrukciókra: például táp és betegek középen (pl. pénzügy, back office, termelés), puskával rendelkezők hátul és oldalt biztosítják a védelmet (pl. jog, beszállítók, piacelemzés, versenytársak), a bozótvágóval rendelkezők pedig elől törik az utat (pl. sales) stb.

 

Innentől a fantáziádra bízom.

 

 

 

 

<!-- [if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false" SemiHidden="true" UnhideWhenUs

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszramona.blog.hu/api/trackback/id/tr6516403866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása