SZÁSZ RAMÓNA

Szász Ramóna

Szász Ramóna

A keresztény coaching

2021. január 31. - Szász Ramóna IBELC

 

 A Keresztény Coaching

 

A Coaching általánosságban véve egy olyan partneri folyamat, egy olyan gondolatébresztő és kreatív együttműködés, amelyben a Coach az illető mellé állva, szakmai tudásával arra inspirálja őt, hogy a legjobbat hozza ki önmagából, a már benne levő erőforrásokat mozgósítva fejlődést érjen el a személyiségében. A Coach segít beazonosítani, hogy a mostból, a jelenlegi állapotból miként juthat el az illető, hogyan érheti el azt a célt, amit kitűzött maga elé.

 

A keresztény coaching azon az alapon állva működik, hogy Isten mindenkinek az életére személyes tervet adott át, aminek véghezviteléhez tehetségek egyedi kombinációjával ruházta fel, hogy a számára kijelölt helyen az életben kiteljesedjen, és betöltse azt az életfeladatot, amire született.

 

Ez nem pásztorlás, nem történik kéretlen tanácsadás, és a Coach nem mondja meg a tutit. A keresztény coaching nem egy újabb női vallás, aminek felavatatlan papnői varázsolnak boldog-boldogtalant. A legmagasabb nemzetközi etikai követelményeknek megfelelően és szakmai minősítés birtokában, egyetemi képzésben és többéves kapcsolódó szakterületen szerzett tapasztalattal a háttérben nyújt támogatást a Coach.

 

A keresztény Coach, egy személyi edzőhöz hasonlóan, feltárja a jelenlegi helyzetet, és személyre szabott edzéstervet készít, amelynek követésével elérhető a kitűzött cél. Figyelembe veszi az erősségeidet és gyengeségeidet, nem minősítve egyiket sem, hisz az életfeladat tükrében mindkettőnek a szerepe, értéke világos.

 

A coaching folyamat az emberről szól. Középpontban nem a coach, vagy az ő saját elképzelése, véleménye áll. A keresztény coach segít fókuszban tartani Istentől kapott életcélod. Egy személyes kapcsolat, ahol meghallgatnak, hisznek benned, feltétel nélküli pozitív elfogadással, empátiával viszonyulnak feléd.

 

Az ICF, a Nemzetközi Coach Szövetség meghatározása szerint a coachokat arra képzik ki, hogy aktívan figyeljenek, meghallgassanak, és az ügyfél egyedi igényeinek megfelelően válogassanak szakmai eszközeik tárházából, arra törekedve, ami az illető számára a leginkább hasznos, értékes, működőképes, hiszen mindenki másképp működik.

 

Arra ösztönzi az illetőt, hogy ő találja meg a megoldást, hisz az ügyfél ismeri önmagát legjobban. A coach feladata, hogy oly módon támogassa az illetőt, hogy jelenlegi képességeit, erőforrásait, kreativitását mozgósítsa, amikkel már rendelkezik.

 

A keresztény coaching annak művészete, miként tegyünk képessé egyéneket és csoportokat arra, hogy eljussanak onnan, ahol vannak, oda, ahova elérni szeretnének. A coaching során lelki gyógyulás is történik. Olyan erőteljes kérdések hangzanak el, amelyek olyan dolgokra irányítják rá az ügyfél figyelmét, amikre korábban nem gondolt, vagy lehetetlennek tartott. A folyamat során feltárul a szív, felszínre jönnek az ember életét titokban irányító alaphiedelmek, amelyek a döntéseinket tudattalanul vezérlik; lelepleződnek gondolatok, meggyőződések, beazonosításra kerülnek rögeszmék, amelyek akadályokat jelentenek a fejlődésben, előrehaladásban.

 

Jelentős pszichológiai tudásuk és gyakorlatuk latbavetésével kihívást intéznek az ember felé, hogy proaktívan mozduljon ki jelenlegi állapotából abba az irányba, ami a világosabb és kiegyensúlyozottabb életvitel és gondolkodásmód felé viszik.

 

A keresztény coachoknak nincsenek rejtett szándékaik, vagy személyes érdekük abban, hogy az illető melyik utat választja: egyetlen céljuk, hogy a jelen és a kívánt jövő között tátongó szakadékot segítsenek áthidalni. Természetesen az inspiráció nagy szerepet kap, ugyanakkor nem szellemi beavatkozásról van szó. A kezdeményezés és az aktivitás az ügyfélnél van.

 

Partnerek és társak vagyunk egy utazásban.

 

Szakértelmünk és gyakorlati tapasztalatunk miatt fordulnak hozzánk. A keresztény coaching a stabilitásról és növekedésről szól. Ugyanakkor etikusak és korrektek vagyunk abban, ami nem a szakterületünk.

 

Ha érdekel a téma, szívesen elküldök számodra ingyenesen egy könyvecskét, amely sikeresen megállta a helyét a Nemzeti Tehetségprogramban is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaszramona.blog.hu/api/trackback/id/tr5716410080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása